Născută în ziua de 18.07.1940 la Cernăuți, Ucraina

Garoafa Cantemir, antrenor emerit și cetățean de onoare al muncipiului Piatra Neamț, decorata cu ordinul „meritul spotiv“, antrenoare la loturile de juniori, tineret, senioare și olimpic din anul 1974 până în anul 2000. Ca sportivă de performanță a obținut 10 titluri de campioană națională, 10 titluri la regatele internaționale și de două ori a fost finalistă a Campionatelor Europene de canotaj și a primit titlul de maestru al sportului.

În 1970, a devenit primul antrenor al secției de canotaj la Clubul Sportiv Ceahlăul Piatra Neamț, iar în anul 1974, la prima ediție a campionatelor mondiale, a obținut medalie de bronz la 4+1 rame cu sportivele Chertic-Cosmescu Aangelica și Avram Elena, iar în anul 1976, la prima ediție a Jocurilor Olimpice de canotaj feminin a adus prin sportivele Felicia Afrăsiloaie Jitianu și Elena Giurcă primele medalii olimpice grupării la care antrena, când cele două canotoare au cucerit pentru România medalia de bronz în cursa de 4+1 vâsle. Între participantele la celebra întrecere din Canada a fost o altă elevă a Garoafei Cantemir, Lenuța Dabija, rezervă a bărcii de 8+1 a României.

La Olimpiada de la Moscova din anul 1980 a obținut medalia de bronz prin sportiva  Chertic Cosmescu Angelica.

Doina Cuicanu Robu a fost o altă canotoare de succes descoperită de Garoafa Cantemir, ea fiind medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Barcelona din anul 1992 fiind, de asemenea, triplă campioană mondială în 1990 și 1993. Valentina Vârlan a reușit de două ori să devină campioană mondială în 1987, îmbogățind astfel palmaresul antrenoarei sale.