954 voturi

Pianist nemțean de valoare internațională. Absolvent al Academiei Regale de Muzică din Scoția, cu bursă completă, Daniel Petrică Ciobanu începe studiul pianului la 7 ani, în Piatra Neamț. Prima sa profesoară de pian, Magdalena Cosma, i-a pus temelia carierei de astăzi de pianist în marile orchestre ale lumii. După multe premii câștigate la concursuri naționale: „Carl Czerny” sau „Pro Piano” , Daniel Petrică Ciobanu este acceptat la Academia Regală de Muzică din Scoția în 2010. În anii ce urmează, Daniel Petrică Ciobanu câștigă premii la concursuri internaționale importante și participă la masterclass-uri cu artiști ca Richard Goode, Idil Biret, Philip Fowke, Philip Martin, Pascal Roge, Steven Osbourne , Murray McLachlan, Martino Tirimo, Roy Howat, Petras Geniusas, Ian Fountain. În 2010 este invitat să cânte alături de Lang Lang, la Royal Festival Hall. Susține concerte alături de orchestre ca ”Royal Conservatoire of Scotland” , ”Symphony Orchestra”, ”Royal Scottish National Orchestra”, Orchestra “Mihail Jora” din Bacău și concerte la Consulatul Britanic din Los Angeles, la Sala „Mozarteum” din Salzburg sau la „Fazioli Centre” din Londra.

În prezent se specializează la Universitatea de Arte din Berlin. Recent, Daniel Petrică Ciobanu a câştigat Premiul I la ediția a V-a a Concursului Internațional de Pian de la Rio de Janeiro şi tot premiul I la competiţia ”Unisa” de la Pretoria, Africa de Sud.

În data de  11 mai 2017, pianistul Daniel Petrică Ciobanu a câştigat Premiul al II-lea şi Premiul publicului la Concursul Internaţional de Pian „Arthur Rubinstein” de la Tel Aviv, unul dintre cele mai importante la nivel internaţional.

În perioada 15-17 septembrie 2017, a fost sufletul organizării ediției inaugurale a

”Neamț Piano Festival”, un eveniment pe care publicul meloman din Piatra Neamț și împrejurimi l-a primit în dar din partea unui nemțean ajuns pe marile scene ale lumii, laureat al celor mai mari concursuri internaționale.

În cadrul festivalului au concertat pianiști consacrați în spectacole unde pianul clasic și muzica lui au fuzionat cu jazzul, arta video și pictura, deschizând căi noi de comunicare între artiști, în ideea cristalizării de  noi idei și proiecte pentru edițiile viitoare.