Joi seara (22 noiembrie), la cinematograful Dacia, într-un cadru festiv, a avut loc cea de-a II-a ediţie  a „Galei Ambasadorilor Nemțeni”.
Personalitățile nemțene care s-au făcut remarcate pe parcursul ultimului an, iunie 2017 – iunie 2018, contribuind  la dezvoltarea culturală și instituțională a spațiului românesc, au fost recunoscute și apreciate public.

Campania a fost lansată pe 11 octombrie, iar până pe 10 noiembrie publicul a avut ocazia să nominalizeze online candidații propuși pentru premiere în cadrul galei.

Ponderea votului online a fost de 50%, însă decizia finală a aparținut unui juriu specializat, format din personalităţi din fiecare domeniu de activitate.

Nominalizările s-au făcut pentru 12 categorii: Artă vizuală, Artă plastică, Literatură, Educație, Tinere valori, Sănătate, Voluntariat, Asistență socială, Sport, Seniori remarcabili, Antreprenoriat și Mecenat.

Proiectul „Gala Ambasadorilor Nemțeni”, a fost organizat de Consiliul Județean Neamț, prin Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“.

Câștigătorii celei de-a doua ediții a „Galei Ambasadorilor Nemțeni” au fost:
 • Teodor Petru Moldovan – Artă vizuală
 • Ștefan Potop – Artă plastică
 • Cornel Paiu – Literatură
 • Constantin Matasă – Seniori remarcabili
 • Mariana Cozma – Educație
 • Victor Firăstrău – Sănătate
 • Ionuț Ursu – Tinere valori
 • Viorela Chiper  – Voluntariat
 • Carmen Suciu – Asistență Socială
 • Lucia Matasă – Antreprenoriat
 • Gheorghe Paisa – Sport
 • SC Rifil SA – Mecenat

Ion Strătilă, președintele firmei Rifil Săvinești, a primit un premiu de excelență pentru întreaga activitate de antreprenoriat. De asemenea, în cadrul evenimentului au fost oferite și câteva premii speciale. Astfel, pe scenă au fost invitați să urce echipa Salvamont Neamț, actorul Cornel Nicoară și directorul cinematografului Dacia,Victor Purice. Diplomele au fost înmânate de președintele CJ Neamț, Ionel Arsene.

Seara s-a încheiat cu un concert susținut de muzicieni din domeniul muzicii folk, reuniţi sub egida Cenaclului Flacăra.

Pentru al doilea an consecutiv, Neamțul și-a recunoscut și sărbătorit valorile în cadrul celei de-a doua ediții a Galei Ambasadorilor Nemțeni. Nu succesul, nu faima, ci acele principii și pe acei oameni care ne fac o comunitate specială și apreciată peste tot în lume. O seară specială, încărcată de emoție, la reușita căreia a contribuit și spectacolul susținut de Cenaclul Flacăra, moment menit să ne amintească de un mare român, iubitor de neam și țară, Adrian Păunescu.

În an centenar, am avut ocazia să ne arătăm recunoștința față de acei nemțeni care reprezintă pentru noi toți modele de inițiativă și curaj, care sunt și vor rămâne, poate pentru veșnicie, factori de coeziune pentru întreaga comunitate.

Vă mulțumesc tuturor celor care ați contribuit la organizarea acestui eveniment și celor care ne-ați fost alături și la această ediție! Le mulțumesc membrilor juriilor și tuturor celorlalți participanți! Dar mai ales, țin să-i felicit și pe această cale pe ambasadorii Teodor Petru Moldovan, artă vizuală, 
Ștefan Potop, artă plastică, Cornel Paiu, literatură, Mariana Cozma, educație, Ionuț Ursu, tinere valori, Victor Firăstrău, sănătate, Viorela Chiper, voluntariat, Lucia Mătasă, antreprenor, Carmen Suciu, asistență socială, Gheorghe Paisa, sport, Constantin Matasă, seniori remarcabili, SC RIFIL S.A., mecenat și Ion Strătilă, premiul Galei.
Vă sunt recunoscător pentru reperele pe care le stabiliți în comunitate!
Să ne întâlnim sănătoși anul viitor, la o nouă ediție de Gală, cu alți ambasadori, oameni care fac cinste județului în țară și în străinătate!”, a declarat președintele CJ Neamț Ionel Arsene.